Infanteriebewapening

7,5mm lichte mitrailleur model 24/29 7,5mm lichte mitrailleur M24/29

7,5m mitrailleur (Reibel) 7,5mm mitrailleur (Reibel)

de kleine mortieren in koepels 50mm mortier

handgranaatwerper voor de grachtverdediging Handgranaatwerper

gemengd wapen bestaande uit een dubbele mitrailleur en een 25 mm anti-tankkanon Arme Mixte

terug naar bewapening (algemeen) terug naar bewapening

De infanteriebewapening in de Maginotlinie

FM 24/29

Een lichte mitrailleur in een GFM-koepel
Fusil-mitrailleur model 24/29
type lichte mitrailleur
kaliber 7,5mm
looplengte 500mm
aanvangssnelheid 820 m/sec
schootsbereik(m) 600m
vuursnelheid 200 tot 400 schoten/min
magazijn 25 patronen
laden dmv gasdruk
ook schot voor schot

Na de Eerste Wereldoorlog ging het Franse leger op zoek naar een vervanger voor de lichte mitrailleur Chauchat, die veel gebreken vertoonde en dus onbetrouwbaar was. Uit een aantal proefmodellen werd gekozen voor de lichte mitrailleur die geproduceerd werd bij Manufacture d'Armes de Châtellerault onder de naam "FM model 1924 MAC". Hoewel het wapen een goed ontwerp was en het in de praktijk voldeed, waren er problemen met de munitie. In 1929 werd het wapen aangepast en vanaf 1934 werd de nieuwe versie, FM 24/29 in gebruik genomen. Niet alleen in het veldleger werd dit wapen gebruikt, maar ook in de de Maginotlinie werd het wapen ingezet voor de verdediging op korte afstand, zoals voor:


  • flankerende verdediging van een schietkamer
  • verdediging van de ingang van een kazemat of abri
  • verdediging diamantgracht; vervangen door handgranaatwerper
  • opstelling in een GFM-koepel

Bij de terugtocht in juni 1940, toen veel eenheden de ouvrages in de Maginotlinie moesten verlaten, werd dit wapen meegenomen. Door het ontbreken van de de steun voor de loop, was het niet gemakkelijk om met het wapen te vuren.

Mitrailleur model 1931 (Reibel)

Dubbele mitrailleur in een schietkamer (reconstructie)
MAC 1931 (Reibel)
type zware mitrailleur          
kaliber 7,5mm
looplengte 600mm
aanvangssnelheid 820 m/sec
schootsbereik(m) 1.200m
vuursnelheid 500 schoten/min
magazijn (rond) 150 patronen
"Camembert"
laden dmv gasdruk

In 1931 had de wapenfabriek MAC een nieuw model mitrailleur ontwikkeld. Het wapen werd bekend onder de naam Reibel, de directeur van de wapenfabriek. De mitrailleur, ontworpen voor de infanterie, bleek echter te zwaar (7kg) te zijn voor de veldtroepen. Toch werd de mitrailleur in gebruik genomen, want de CORF besloot om dit wapen in de Maginotlinie te installeren en wel als een jumelage of dubbele mitrailleur. De wapens waren gemonteerd in een speciale affuit; in de schietkamer van een infanteriekazemat stonden er twee opgesteld. Een infanterie-aanval kon dus worden tegengehouden met vier mitrailleurs.

Verder was het wapen te vinden in:

  • schietkamers van infanteriekazematten (twee dubbele mitrailleurs)
  • JM-koepels (één dubbele mitrailleur)
  • AM (gemengd wapen) bestaande uit een 25mm anti-tankkanon en twee mitrailleurs

het gebruik van een dubbele mitrailleur

Het wapen had een rond magazijn, dat 150 patronen kon bevatten en bekend stond onder de naam "camembert" genoemd. Door middel van een afvoerbuis vielen de hulzen in de diamantgracht. Het wapen had een kijker waarmee de schutter zijn wapen kon richten. Op de muur stond een tabel met de schietgegevens voor diverse afstanden, zodat ook bij slechte lichtomstandigheden geschoten kon worden. Een dubbele mitrailleur werd bediend door een schutter en een lader. Twee soldaten zorgden voor de aanvoer van de munitie.

  • Bij hoge vuursnelheid (450 schoten per minuut) vuurde één mitrailleur drie magazijnen af. Hierna werd er gewisseld om het gebruikte wapen af te laten koelen. Men deed dit met een soort spuit. Ook kon een hete loop worden gewisseld om in een bak met water af te koelen
  • Bij een normale vuursnelheid (150 schoten per minuut) schoot één mitrailleur in salvo's in één minuut een magazijn leeg.
  • Bij een geringe vuursnelheid werden er 50 schoten per minuut afgevuurd als stoorvuur
  • Als de vijand een directe aanval op de kazemat zou doen, schoten de vier mitrailleurs tegelijk een half magazijn leeg.


vorige pagina (135mm zware mortier) schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) stuur een email Uitleg technische termen volgende pagina (Lichte mortier en handgranaatwerper)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op zaterdag 17 februari 2024