terug naar homepage  Terug naar homepage
Wie ben ik?

Mijn eerste kennismaking met de Maginotlinie was een bezoek aan het kleine ouvrage La Ferté gelegen bij het dorpje Villy-la-Ferté ten oosten van Carignan. Daar kocht ik mijn eerste boekje. Na avonden vertalen kwam ik er achter wat er zich in mei 1940 had afgespeeld.

Een bezoek als toerist in Fermont resulteerde in een herziene versie van de bezoekerstekst in het Nederland, waarna nog vele bezoeken zouden volgen. Er verscheen uiteindelijk zelfs een Nederlandstalig boekje met de titel "Zicht op Fermont".

Na de aanschaf van het boek "Guide de la Ligne Maginot" ging de wereld van de Maginotlinie open; vele weekends werden in Frankrijk doorgebracht met bezoeken aan ouvrages, kazematten, abri's, blockhaus, cités, enz. Op die manier ontstond een grote fotocollectie. Eigenlijk moet ik schrijven "wij", want ook mijn vrouw en twee zoons gingen altijd mee. Kortom, we zaten tot over onze oren in de Maginotlinie.

In de loop van de jaren breidde onze belangstelling zich uit richting van de oudere forten uit de periode 1870-1914 en de Duitse Festen rondom Metz en Straatsburg. Ook de Franse vestingbouwer, Vauban, begon onze belangstelling te krijgen. Vele boeken werden aangeschaft, zodat een grote bibliotheek ontstond. Geïnteresseerd? Download de PDF-file

Ons interessegebied is wereldwijd geworden. Vele landen werden bezocht en met vele groepen werden allerlei verdedigingswerken bekeken die niet altijd gemakkelijk toegankelijk zijn. Kortom,...het is een facinerende hobby waar ik de lezer graag laat meegenieten.

je naam *
je emailadres *
je commentaar/opmerking/vraag
Velden met een * zijn verplicht
Type de cijfers op het plaatje over