Tsjechische verdediging
tot WW2


   Inleiding Inleiding

Ontstaan van Tsjecho-Slowakije
   Ontstaan van Tsjecho-Slowakije, de geschiedenis 1919
   Ontstaan van Tsjecho-Slowakije, de geschiedenis 1930-1945

Verdediging
   Het idee achter de landsverdediging Concept
   Blockhaus model 36 lichte bunkers model 36
   Blockhaus model 37 lichte bunkers model 37
   De zware infanteriebunkers zware bunkers
   De opbouw en organisatie van de artilleriewerken artilleriewerken

Bewapening
   De bewapening van bunkers en artilleriewerken overzicht
   Terug naar de homepage Terug naar de homepage
Aan deze pagina wordt nog gewerkt


Bijgewerkt:
vrijdag 29 mei 2020
Versterkte linies in Europa

Linies van vestingwerken zijn in de meeste landen van Europa wel te vinden en veel van de lezers zullen er al één of meerdere bezocht hebben.
De meest bekende is waarschijnlijk de Atlantikwall, Hitlers onneembare vesting Europa. Deze kon echter een geallieerde landing in Normandië niet voorkomen. Met veel moeite slaagden de Geallieerden erin om vanaf de landzijde de Atlantikwall uitschakelen.
Frankrijk bouwde tussen 1929 en 1940 zijn Maginotlinie, een indrukwekkend complex van verdedigingswerken. In 1940 kwam de vuurdoop, maar ook La Muraille de France kon de Duitse Blitzkrieg niet tot stilstand brengen.
Als tegenhanger en vooral als propagandamiddel bouwden de Duitsers langs de Westgrens de Westwall. Deze bestond uit een enorme hoeveelheid bunkers langs de grens met Frankrijk, Luxemburg en België tot aan Nederland. Ook deze linie werd in 1945 door de Amerikanen doorbroken.
Wat minder bekend is de Oder-Warthe-Bogen, vaak foutief Ostwall genoemd. Deze linie moest Duitsland en in het bijzonder Berlijn tegen een aanval uit het oosten beschermen. Het idee was goed, maar de Russen waren beter. Binnen drie dagen waren ze er doorheen gebroken.

De "Tsjechische Maginotlinie"

aanval op bunker Brezinka (Nachod) tijdens een re-enactment in 2000 De spanningen in het Europa van de jaren dertig van de vorige eeuw liepen snel op, zeker na het aan de macht komen van Hitler. De Tsjechische legerleiding besloot om naar analogie van de Franse Maginotlinie een aantal verdedigingswerken langs de grenzen te bouwen. In maart 1935 begon men met het maken van de plannnen en in 1936 werden de eerste bunkers gerealiseerd. Men realiseerde zich dat er mogelijk niet veel tijd zou zijn om de voorgenomen verdedigingswerken te realiseren. In een korte tijd werd heel veel gebouwd; in september 1938 kwam er echter een abrupt einde aan de werkzaamheden vanwege de annexatie door Duitsland.

Deze site heb ik opgezet om de Tsjechische verdedigingswerken wat meer bekendheid te geven. Al werkend kom ik wel tot de ontdekking dat, ondanks de redelijke hoeveelheid literatuur, dit niet gemakkelijk is. Tsjechisch is voor mij een moeilijke taal.
De huidige site is nog lang niet compleet, veel onderdelen ontbreken nog. De layout is hier en daar nog niet helemaal af. Er moet dus nog een heleboel werk gebeuren.
Aarzel niet om alvast een kijkje te nemen en kom later nog eens terug.

vorige pagina (homepage ) schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) volgende pagina (geschiedenis van Tsjecho-Slowakije)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op donderdag 23 april 2020