Ouvrage Fermont

De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 10 mei t/m 15 mei
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 16 mei t/m 24 mei
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 25 mei t/m 14 juni
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 15 juni t/m 17 juni
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 20 juni
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 21 juni
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 22 juni t/m 24 juni
De oorlogsdagen in Fermont Oorlogsdagen 25 juni t/m 2 juli
Terug naar beginpagina Home
Oorlogsdagen in Fermont - 21 juni 1940

Voor de artilleriebeschieting hadden de Duitsers het I/AR241 op een afstand van 2.200m van Fermont opgesteld in een positie ten zuiden van de weg Beuveille-Ouvrage Fermont. Elk stuk beschikte over 60 granaten, in totaal 480 schoten.
Het SAA 641 installeerde zijn batterijen bij Arrancy in een oude Franse opstelling; voor elk stuk waren 17 granaten beschikbaar. Het vinden van een waarnemingspost in de middag van 20 juni leverde enige "problemen" op. De Duitse verkenningsgroep dacht in een hinderlaag van "zwarten" gevallen te zijn. Er werd flink geschoten, maar er waren helemaal geen Franse soldaten in het bos. Het tekent wel de nervositeit aan Duitse kant.

Om 05:00 uur opende de Duitse artillerie het vuur volgens onderstaand schema:

 • 05:00 – 07:00 uur beschieting van ouvrage Fermont met 30,5cm mortieren
 • 05:00 – 06:00 beschieting van de ingangsblokken met 30,5 cm mortieren
 • 05:00 – 06:00 beschieting van de gevechtsblokken met 21cm mortieren
 • 06:00 – 07:00 beschieting met 21cm mortieren op Puxieux
                       beschieting met 10,5cm mortieren op alle zichtbare doelen
 • 06:00 verovering van de ingangsblokken
 • 07:00 – 07:10 beschieting met PAK en FLAK
 • 07:00 – 07:30 beschieting met rookgranaten richting Ouvrage Latiremont en kazemat Bois de Beuveille
 • 07:10 algemene aanval op Fermont
 • 11:00 verslag van de aanval in Piennes, 25 km ten zuiden van Fermont (sic! !)

De hele operatie was een precies getimed plan, dat in geen enkele mislukking of tegenslag voorzag.

Granaatinslagen op ouvrage Fermont

Om 03:00 u (Duitse tijd) betrokken de eenheden hun uitvalsbasis. Het SAA 641 concentreerde zijn 30,5cm mortieren op de ingangsblokken, terwijl de batterij met 21cm geschut op de gevechtsblokken vuurde. De blokken vibreerden onder de inslagen. Op blok 1 ontplofte een 30,5cm granaat naast de GFM koepel die een scheur opliep. Deze werd na de aanval weer gerepareerd. In de GFM koepel op blok 5 raakte de waarnemer bewusteloos toen hij door de luchtdruk van een ontploffende granaat tegen de wand werd geslingerd. In Blok 4 werd de dubbele mitrailleur beschadigd; dit onmisbare wapen werd tijdens de aanval vervangen door twee FM's.

De beschadigde gevel en de granaatinslagen van de Duitse PAK in het schietgat van blok 1 Ook Ouvrage Ferme Chappy lag onder vuur. De Duitsers waren erin geslaagd om een 37mm of 47mm PAK in een verlaten blockhaus te installeren om zo op het schietgat van blok 1 kunnen vuren. Met de dubbele mitrailleur en het 47mm anti-tankkanon vuurde het blok terug op het Duitse kanon. Na een aantal schoten was er een voltreffer van Duitse kant, waardoor het 47mm kanon in het schietgat geblokkeerd was. Er was niemand gewond, maar er moest wel gerepareerd worden. Na veel moeite werd het kanon binnengehaald en vond er een snelle reparatie aan het schietgat plaats, terwijl de Duitsers bleven vuren. In blok 2 gebeurde er een ongeluk. Met zijn dubbele mitrailleur vuurde soldaat Lebrun richting de Duitse PAK, totdat er een granaat vlakbij de koepel ontplofte. Een scherf vloog naar binnen en trof de soldaat aan het hoofd. Binnen enkele minuten overleed hij in de ziekenboeg.

Rond 07:00 uur trokken de verschillende stoottroepen ten aanval. Voor meer details over het verloop van hun aanval klik hier.
Uiteindelijk had geen enkele stoottroep succes; de gehele Duitse operatie had een uur geduurd en de aanval was een grote mislukking. Na een hernieuwde artilleriebeschieting zou na 09:00 uur een nieuwe poging worden gewaagd. Helaas werd de Duitse artilleriewaarnemer gewond bij een Franse artilleriebeschieting en het Duitse vuur werd onderbroken. Het hevige Franse mitrailleurvuur richting de uitvalsbasis van de stoottroepen verhinderde een opmars van de infanterie. Verdere acties bleven dan ook achterwege.
Aan het eind van de morgen slaagde het grootste deel van de Duitse troepen er in om zich voorzichtig terug te trekken en in de loop van de middag keerde de rust weer. Duitse brancardiers begonnen de doden en gewonden te verzamelen. Kapitein Aubert van ouvrage Fermont stond een "Staakt het vuren" toe, maar bleef op zijn hoede. De hefkoepel van blok 1 volgde nauwkeurig de witte vlaggen.
Ook de Duitse artillerie had te maken gehad met Frans artillerievuur, waarbij schade was ontstaan en één dode was gevallen. Daarom werden aan het eind van de middag enkele batterijen op een nieuwe locatie opgesteld. Vandaar uit werden de artilleriebeschietingen op Fermont voortgezet. De zware artilleriebatterijen van het SAA 641 waren reeds vertrokken om zich op te stellen voor de aanval op ouvrage Latiremont.
Om 18:30 uur reageerde Ouvrage Latiremont niet meer op de telefonische oproepen vanuit Fermont. De naburige kazematten ondervonden dezelfde problemen. De Duitsers hadden een telefoonschakelput gevonden en onbruikbaar gemaakt. Noodgedwongen moest men gebruik maken van gecodeerde berichten die via de radio werden verzonden. Deze situatie bleef voortduren tot na de wapenstilstand; de telefoonverbindingen werden pas hersteld op 26 juni toen een onderofficier van de verbindingsdienst zich naar een telefoonschakelput begaf. Deze was nog helemaal intact. Alleen hadden de Duitsers de zekeringen uit de telefoonlijnen gehaald. Het inpluggen was voldoende om de verbindingen weer te herstellen.
Tussen 20 en 21 uur kregen de Duitse eenheden de opdracht om alle operaties te stoppen. Ook de aanval op Ouvrage Latiremont voor de volgende dag werd afgeblazen. Gezien de verliezen en de aankondiging van wapenstilstandsonderhandelingen had een nieuwe aanval geen enkele zin.oorlogsdagen van Fermont 19 juni 1940 t/m 20 juni 1940 schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) stuur een email oorlogsdagen van Fermont 22 juni 1940 t/m 24 juni 1940

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op woensdag 18 augustus 2021