Geef een zoekterm op
index sitemap advanced
zoekmachine door freefind

Scan bezoekinfo

Vul het aanvraagformulier voor een groepsbezoek in

Lees en teken het gastenboek

Bekijk en download de folder van Ouvrage Fermont


Ouvrage Fermont

Planning en bouw van de sector Crusnes Sector Crusnes
De bouw van Fermont De bouw
De jaren 1936-1939 1936-1939
"Drôle de guerre" "Drôle de guerre"
De oorlogsdagen in Fermont De oorlogsdagen
Fermont tijdens de oorlog Fermont tijdens de oorlog
Na de oorlog Na de oorlog

Rondom Fermont Rondom Fermont
Plattegrond Plattegrond
Manschappeningang Manschappeningang
Munitie-ingang Munitie-ingang
Munitiemagazijn Munitiemagazijn
Kazerne Kazerne
Eelektrische centrale Elektrische centrale
        Gevechtsblokken
      gevechtsblok 1 Blok 1
      gevechtsblok 2 Blok 2
      gevechtsblok 3 Blok 3
      gevechtsblok 4 Blok 4
      gevechtsblok 5 Blok 5
      gevechtsblok 6 Blok 6
      gevechtsblok 7 Blok 7

Het museum van de Maginotlinie Museum van de Maginotlinie
mogelijkheden voor bezoek Een bezoek aan Fermont
aanvraag groepsbezoek Aanvraag groepsbezoek
Download de folder Download de folder
Terug naar beginpagina Home

Museum van de Maginotlinie

Geschiedenis

De in 1975 opgerichte Association des Amis de l'ouvrage de Fermont et de la Ligne Maginot (AAOFLM) had 2 jaar nodig om het ministerie van Defensie te overtuigen het ouvrage Fermont open te stellen voor bezoeken. Pas op 11 juni 1977 besloot de toenmalige minister van Defensie het Ouvrage aan te wijzen als museum, zodat het publiek kon gaan kennismaken met de Maginotlinie.
De officiële openingsplechtigheid werd bijgewoond door een groot aantal hoge militairen en zelfs de echtgenote van de voormalige commandant, kapitein Aubert, was hierbij aanwezig. Op 12 juni 1977 werd Ouvrage Fermont voor de eerste maal "bestormd" door de bevolking uit de omgeving en toeristen, nieuwsgierig naar de geheimen van de Maginotlinie.
Diorama: gewondenverzorging op het slagveld De conservator van het museum, Jean-Yves Mary, ging in heel Frankrijk op zoek naar kanonnen, infanteriewapens en andere onderdelen om zo de collectie van het museum uit te breiden en interessant te maken voor het publiek. De Franse Genie gaf toestemming om deze uit de niet meer gebruikte ouvrages weg te halen. In juni 1979 werd het museum officieel geopend.

In 1977 werd een Duits 88 mm kanon voor de Munitie-ingang opgesteld, zodat bezoekers zich een voorstelling kunnen maken van een kanon dat de muur van blok 4 kon doorboren. Dit kanon werd door de leden van de vereniging opgraven in een bos in de buurt van Parijs.

Het museum, dat opgebouwd was in de Muntie-ingang en ook in het M1, kwam in de loop der jaren steeds voller te staan. De collectie kanonnen, wapens en onderdelen werd steeds groter. Er ontstond ruimtegebrek en dat deed afbreuk aan het verhaal dat deze museumstukken hebben te vertellen.

Het begin: een lege hangar met drie hefkoepels In de jaren 90 van de vorige eeuw werd besloten om de museumcollectie op te stellen in een nieuw gebouw buiten het ouvrage. Nu er een grotere ruimte beschikbaar kwam, werd ook besloten om een aantal hefkoepels in dit nieuwe museum op te stellen.
Met hulp van de genie en zware hijskranen werden uit het ouvrage Bréhain drie hefkoepels gehaald en in de nieuwe hal opgesteld. Ook al het materiaal dat opgesteld stond in het ouvrage, werd overgebracht naar het nieuwe museum. Tevens werden er panelen in diverse talen gemaakt, die uitleg geven over de functie van de objecten.


Twee hefkoepels uit Ouvrage Molvange Tegenwoordig
Nieuwe museale inzichten en een steeds kritischer wordend publiek waren de aanleiding om vanaf 2009 het museum opnieuw in te richten. Er werd groot aantal diorama's ingericht zodat de bezoekers een idee kunnen krijgen hoe wapens en andere onderdelen oorspronkelijk stonden opgesteld. Ook werden twee nieuwe hefkoepels, die afkomstig zijn uit het Ouvrage Molvange, geplaatst: een mitrailleur-hefkoepel en een hefkoepel met 75 mm kanonnen model 1932.
Bekijk het artikel van deze operatie. (Tekst in het Frans)Bekijk alles van gevechtsblok 7 schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) stuur een email Bekijk het overzicht met bezoektijden en toegangsprijs

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op woensdag 18 augustus 2021